Az Igazságügyi Minisztérium az Európai Bizottsággal együttműködve kétnapos szemináriumot szervezett az áruk és szolgáltatások területén az uniós jogban előírt bejelentési eljárásokról 2015. június 25-én és 26-án.

A szeminárium keretében a résztvevők áttekintést kaptak egyrészről a műszaki notifikációs eljárás céljáról, folyamatáról, az eljárással kapcsolatos gyakorlati kérdéséről, illetve a kölcsönös elismerés gyakorlati alkalmazásáról, másrészről a szolgáltatási irányelvben előírt bejelentési kötelezettség alapjairól, a szolgáltatási notifikációs kötelezettség teljesítésének magyar jogszabályi hátteréről és az eljárás során szerzett eddigi tapasztalatokról.

A szemináriumon előadóként részt vettek az Európai Bizottság Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóságának, illetve az Igazságügyi Minisztériumban működő Notifikációs Központ, valamint Szolgáltatási Notifikációs Központ munkatársai.

A nagy érdeklődésére számot tartó kétnapos szeminárium keretében lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők a bejelentési kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos gyakorlati kérdésekre is választ kaphassanak.

A szeminárium napirendje itt elérhető.

Az első nap (műszaki notifikációs eljárás) előadásai

Farkas Zsolt – Műszaki Notifikációs Eljárás Alkalmazása Magyarországon


J.A. Salazar – Mutual recognition in the field of goods


Lamia Mathis–Kojnok László – The notification procedure laid down by Directive 98/34/EC

A második nap (szolgáltatási notifikációs eljárás) előadásai

Emy Gustavsson The notification procedure via the Internal Market Information System (IMI)


Emy Gustavsson The Notification Obligation under the Services Directive


Dr. Kovács Ildikó A szolgáltatási notifikációs kötelezettség teljesítése - jogszabályi háttér és gyakorlati kérdések