A digitális egységes piaci stratégia megvalósításnak keretében 2016. április 19-én megjelent bizottsági intézkedéscsomag támogatja az ipar és a kapcsolódó szolgáltatások ágazatközi digitalizálását szolgáló nemzeti kezdeményezéseket, valamint ösztönzi a beruházásokat. (A tervek szerint több mint 50 milliárd euró értékben mozgósítanak köz- és magánberuházást az ipar digitalizálásának támogatására.)

A Bizottság konkrét intézkedéseket javasol közös szabványok fejlesztésének felgyorsítására is (5G kommunikációs hálózatok, kiberbiztonság, a közszolgáltatások modernizálása). Az elfogadott európai számításifelhő-kezdeményezés pedig abban segít, hogy Európa vezető szerepre tegyen szert az adatközpontú gazdaságban, megkönnyítve a kutatók számára az adatokhoz való hozzáférést és további felhasználást, valamint mérsékelje az adattárolás és adatelemezés költségeit.

A Bizottság az elfogadott e-kormányzati cselekvési tervben felismerte azt is, hogy a lakosság és az üzleti vállalkozások még nem használják ki teljesen a digitális közszolgáltatások előnyeit, ezért egységes digitális portált hoz létre, amelyen keresztül a felhasználók hozzáférnek a határon átnyúló tevékenységükhöz szükséges összes információhoz, segítségnyújtó és problémamegoldó szolgáltatáshoz. Az egyablakos ügyintézés érdekében tervei között szerepel a tagállami cégnyilvántartási rendszerek és az e-igazságügyi portál összekapcsolása, valamint ösztönzi az elektronikus közbeszerzésre, az elektronikus aláírások használatára való átállást is.