Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt hirdetett a kiskereskedelmi szabályozással kapcsolatban a 2015-ben megjelent Egységes Piaci Stratégia keretében. A nyilvános konzultáció 2017. október 8-ig tart.

A gyorsan fejlődő e-kereskedelem nem csupán a fogyasztók vásárlási szokásait befolyásolja (a fogyasztók bármikor vásárolhatnak online, gyakran olyan honlapokról, amelyek lakhelyüktől távol működnek), de az egész ágazat képét is átformálja. A jövőben a kiskereskedők tevékenységüket több csatornán keresztül, offline és online is folytatják (utóbbit akár saját weboldalukon, akár platformokon keresztül).

A kiskereskedelmi üzletekre vonatkozó szabályozás elsősorban a tagállami szabályozás hatáskörébe tartozik azonban ezeknek a szabályoknak meg kell felelniük a letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozóan az alapszerződésekben lefektetett alapvető jogoknak, valamint a szolgáltatási irányelvnek.

A határon átnyúló kiskereskedelemi beruházások sikere szempontjából döntő jelentőséggel bír az új piac szabályozási környezete, amelynek egy új piacon való megjelenéskor a vállalkozásoknak meg kell felelniük.

Az e-kereskedelem fejlődésével az európai kiskereskedelmi piacok integrációja tovább fokozódott a határokon átnyúló távértékesítéssel.

Ezenkívül a kiskereskedelem határokon átnyúló terjeszkedése hozzásegíti az európai fogyasztókat ahhoz, hogy az egyre bővülő kiskereskedelmi kínálat révén élvezhessék az egységes piac előnyeit.

A nyilvános konzultáció célja, hogy a Bizottság felmérje, a tagállami szabályozás hogyan alkalmazkodott az e-kereskedelem által teremtett új helyzethez, a digitalizáció kínálta lehetőségekhez, nyomonkövesse a fogyasztói szokásokat és a határon átnyúló uniós kiskereskedelmi piac integrációját elősegítő és hátráltató tényezőket.

A nyilvános konzultáció magyar nyelven itt érhető el.