A Belső Piaci Információs Rendszer (az IMI) célja, hogy elősegítse a vállalkozások és a személyek szabad mozgását az Európai Unióban az által, hogy megkönnyíti a tagállami hatóságok közötti információcserét. Az IMI jelenleg 17 uniós jogszabály alapján több, mint 60 modullal segíti a kommunikációt az EU valamennyi hivatalos nyelvén.

A rendszer moduljai több különböző munkafolyamat alapján működnek, a kérdéseken és válaszokon alapuló kérések mellett támogatnak notifikációs, riasztási folyamatokat, biztosítják az Európai szakmai kártya igénylés és kiállításához szükséges informatikai hátteret és adattárak nyilvántartását is segítik.

Az IMI működését, használatát ést további jogszabályok támogatására történő bevezetését, nemzeti IMI Koordinátorok segítik. Csak illetékes hatóságok kérhetik, hogy regisztrálják őket az IMI rendszerben. A regisztráció minden esetben a nemzeti IMI-koordinátorok egyetértésével történik. Magyarországon a nemzeti IMI Koordinátor feladatait az Igazságügyi Minisztérium EU Jogi Megfelelésvizsgálati Főosztálya látja el. 

A nemzeti IMI Koordinátor (NIMIC) e-mail címe: ZZQnCJzAoYBUKurMRj6YZmMTzaW1pQGltLmdvdi5odQ==

A Belső Piaci Információs Rendszerrel kapcsolatban további információ található az Európai Bizottság IMI honlapján.

IMI adatvédelmi nyilatkozat