Az Európai Bizottság Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatósága és a Bertelsmann Stiftung konferenciát szervezett „Az EU szolgáltatási piaca, mint a növekedés motorja” címmel 2015. július 2-án.

A nemzetközi és európai intézmények, egyetemek, a szolgáltatási ágazat, továbbá munkaügyi és fogyasztóvédelmi szervezetek képviselőinek részvételével tartott konferencia az Európai Bizottság által ősszel közzéteendő Egységes Piaci Stratégia politikai vitaindító rendezvényének szerepét töltötte be. A szolgáltatási ágazatnak az európai gazdaságban betöltött kiemelt szerepe vitathatatlan: az ágazat több mint 150 millió embert fogalakoztat és az európai GDP több mint kétharmada a szolgáltatási iparból származik.
A konferencia előadói mind egyetértettek abban, hogy de iure integráció helyett de facto integrációra van szükség a szolgáltatási ágazatban, a még fennálló akadályok tényleges elmozdítása elengedhetetlen a versenyképesség és foglalkoztatottság növelése érdekében, és ebben a vonatkozásban a már fennálló jogi szabályozás, különösen pedig a szolgáltatási irányelv jobb végrehajtása szükséges.
A piaci szereplők képviselői az Egységes Piaci Stratégiában megjelenítendő elemek közül más-más területet emeltek ki (fogyasztók védelme, társaság tulajdonlására vonatkozó követelmények, biztosítékadás, egyablakos ügyintézés), hangsúlyozva mindazonáltal a szolgáltatási szektor kiemelt területeire (építésügyi szolgáltatások, üzleti szolgáltatások) fókuszáló szektorális megközelítés szükségességét.

A konferencia honlapja és az előadások itt elérhetőek.