Online felmérés a területi ellátási korlátozások (TSC) témakörében

Publikálva: 2020. január 27.

Az Európai Bizottság a területi ellátási korlátozásokat (un. TSC) érintően tanulmány készítésére adott megbízást, amelynek keretében online felmérés indult a vállalkozások véleményének megismerése érdekében. Az angol nyelvű online felmérés 2020. január végéig érhető el a kiskereskedők, nagykereskedők és gyártók számára.

Néhány kiskereskedő az áruk határokon átnyúló beszerzésének akadályait, az úgynevezett területi ellátási korlátozásokat (TSC) jelezte a Bizottságnak. A TSC-k olyan korlátozások, amelyek magánszereplők támasztanak és akadályozhatják a kiskereskedőket annak meghatározásában, hogy mely beszállítótól vagy beszállítási helyről szerezzék be árujukat.

Bizonyos esetekben úgy tűnik, hogy valamely tagállamban székhellyel rendelkező, multinacionális beszállítóval (gyártóval vagy nagykereskedővel) kapcsolatban álló kiskereskedők számára nem biztosított a választási lehetőség, annak eldöntésében, hogy a beszállító melyik nemzeti egységétől szerezzék be az árujukat, ehelyett a beszállító meghatározott leányvállalathoz irányítják a kiskereskedőket. A TSC-k feltehetően szerepet játszanak a piaci szegmentálásban. Ugyanakkor annak is lehet nyomós indoka, hogy a beszállítók különböző országokban különböző kínálattal kívánnak élni.

A Bizottság a 2018. április 19-ei, a 21. század kihívásainak megfelelő európai kiskereskedelmi ágazatról szóló közleményében [(COM/2018/219 final); Kiskereskedelmi Közlemény] is felhívta a figyelmet a TSC-kre.

A Bizottság a TSC-k vizsgálata és a jövőben lehetséges lépések meghatározása érdekében tanulmány elkészítésére adott megbízást. A tanulmány részét képezi a vállalkozások véleményének megismerése is, amelynek érdekében a Bizottság online felmérést indított a kiskereskedők, nagykereskedők és gyártók körében. A Bizottság kifejezetten ösztönzi a vállalkozásokat (kiskereskedőket, nagykereskedőket és gyártókat), hogy osszák meg véleményüket a kérdőív kitöltésével; az angol nyelvű kérdőív 2020. január végéig a következő helyen érhető el: https://www.surveygizmo.eu/s3/90193637/DG-GROW-Study-on-territorial-supply-constraints-in-the-EU-retail-sector

Menü

Főoldal

Navigáció