25 éves az Európai Unió belső piaca

Publikálva: 2018. október 1.

Az Igazságügyi Minisztérium az Európai Unió belső piaca 25. évfordulója alkalmából mintegy száz fő részvételével konferenciát szervezett, amelynek fókuszában a SOLVIT bemutatása szerepelt.

A SOLVIT egy informális panaszkezelő hálózat, amely akkor tud segíteni, ha egy tagállami hatóság az eljárása során belső piacot szabályzó uniós jogot sért. A hálózat 16 éve alakult, Magyarország annak uniós csatlakozásától kezdődően tagja. A magyar SOLVIT központ 2015. óta az Igazságügyi Minisztériumban működik.

Dr. Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára megnyitó beszédében kiemelte a belső piac fontosságát és az eddig elért vívmányait. A belső piac hatékony működését segítő eszközök közül méltatta a SOLVIT jelentőségét, amely kiváló példája az eredményes adminisztratív együttműködésnek az uniós polgárok és vállalkozások belső piaci jogainak érvényesítése érdekében. A SOLVIT nagyban hozzájárul az uniós jog helyes alkalmazásához, és évente több ezer uniós állampolgár és vállalkozás problémájának orvoslásában nyújt segítséget.

A sikeres problémamegoldáshoz elengedhetetlen az érintett magyar hatóságok segítsége és aktív közreműködése. Ezen támogatás nélkül a magyar SOLVIT központ nem tudna olyan gyorsan és hatékonyan működni, mint ahogyan teszi azt most. Éppen ezért a SOLVIT tevékenységének bemutatásán túl az együttműködés megerősítése és kiterjesztése is célja volt a konferenciának.

A SOLVIT mellett a résztvevők megismerhették az Európai Fogyasztó Központ, az Európai Vállalkozói Hálózat és az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat tevékenységét is.

A SOLVIT konferencia előadásanyaga elérhető itt.

Képgaléria

(Igazságügyi Minisztérium)

Menü

Főoldal

Navigáció